Menu Zamknij

Opakowania z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością

opakowania z tworzyw do żywności

Nie wszystkie opakowania z tworzyw sztucznych nadają się do kontaktu z żywnością. Planując zatem wdrożenie opakowania, należy na wczesnym etapie konsultować się z ekspertami, aby uniknąć np. wykonania projektu, którego wykonanie z pewnych tworzyw będzie trudne lub mało opłacalne.

Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności

Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności nie mogą być wykonane z każdego surowca. Muszą one spełniać wiele warunków. Na pewno nie powinny one powodować żadnych zmian w składzie ani strukturze zapakowanego produktu. A zatem mogą to być tworzywa, których składniki nie przenikają do żywności w żadnych warunkach: ani w wysokiej, ani w niskiej temperaturze, ani pod wpływem np. promieni słonecznych lub długotrwałego przechowywania.

Kolejny warunek to neutralność w stosunku do smaku i zapachu żywności. Fakt, że otwierając opakowanie wyczuwamy zapach tworzywa, nie dyskwalifikuje go jeszcze – istotne, czy np. zapach przechodzi na produkty, które zostaną z tego opakowania wyjęte.

Określając przydatność tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością bada się m.in. odporność na takie czynniki jak:

  • kwasy – słabe oraz mocne,
  • woda – zimna oraz gorąca,
  • alkalia – słabe oraz mocne. Alkalia maja silny odczyn zasadowy. Zalicza się do nich m.in. roztwór wodny amoniaku, tlenki i wodorotlenki glinu oraz magnezu, węglan sodu i węglan potasu,
  • rozpuszczalniki – alkoholowe i eterowe,
  • ketony – zawarte są w wielu aromatach spożywczych, są nimi też monosacharydy (D-fruktoza), składniki olejków eterycznych oraz niektóre barwniki  – np. indygo.

Jakie tworzywa do kontaktu z żywnością?

Opakowania produktów spożywczych najczęściej wykonuje się z takich tworzyw jak:

  • Polieteroeteroketon (PEEK)
  • Politetrafluoroetylen (PTFE)
  • Polietylen (PE)
  • Poliamidy (PA)
  • Polioksymetyle (poliformaldehyd) (POM)
  • Polipropylen (PP)
  • Politereftalan etylenowy (PET)

Tworzywa wykorzystywane na najpopularniejsze opakowania do kontaktu z żywnością

  • LDPE polietylen o niskiej gęstości, z którego wytwarza się woreczki do pakowania żywności. W takich woreczkach kupujemy często chleb, makaron, słodycze.
  • HDPE polietylen o wysokiej gęstości, wykorzystuje się do opakowań produktów płynnych – będą to np. opakowania na mleko, soki owocowo-warzywne i inne napoje.
  • PET – to nie tylko butelki na wodę i napoje, ale także tuby i pudełka PET do pakowania słodyczy, pudełka na torty i ciasta.

Jakie zalety mają opakowania z tworzyw sztucznych do żywności?

  • Tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością są bardzo odporne na czynniki chemiczne, biologiczne i fizyczne. Nie przesiąkają wodą, nie pleśnieją, nie rdzewieją, są odporne na działanie wielu kwasów. Dzięki temu opakowania dobrze zabezpieczają żywność przed zniszczeniem. Szczególną kategorią są opakowania do podgrzewania żywności w kuchenkach mikrofalowych lub tradycyjnych.
  • Dzięki temu, że zanieczyszczenia słabo się ich trzymają (dotyczy to zwłaszcza opakowań z folii sztywnych – np. PET czy PE) – bardzo łatwo je umyć i poddać recyklingowi. Nie będzie to możliwe na ogół w przypadku papieru lub metalu, który np. zardzewieje lub zostanie uszkodzony przez kwasy.
  • Niska waga jednostkowa – dzięki małej wadze opakowania, spada koszt transportu produktów, co jest ważny czynnikiem ekologicznym. Duża masa opakowań szklanych czy metalowych albo ceramicznych, powoduje większe zużycie paliw na potrzeby transportu.
  • Łatwość obróbki i barwienia pozwala przygotowywać opakowania atrakcyjne wizualnie oraz dopasowane dobrze kształtem do zapakowanych produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Call Now Button