Menu Zamknij

Opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą (opakowania MAP) – do czego służą?

opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą

Świeże produkty spożywcze należy chronić przed utlenianiem, dzięki czemu dłużej zachowują swoje właściwości. Do ochrony służy często modyfikacja atmosfery wewnątrz opakowania. Jakie opakowania z tworzyw sztucznych pomagają utrzymać zmodyfikowaną atmosferę?

Modyfikację atmosfery osiąga się poprzez wprowadzanie do wnętrza opakowania odpowiedniej mieszanki gazowej, a obecnie coraz częściej przez umieszczenie wewnątrz elementów uwalniających składniki zapobiegające utlenianiu żywności.

Opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą (MAP) najczęściej wykonuje się z tworzyw, które mają następujące cechy:

  • Właściwości barierowe dla gazów, takich jak tlen i dwutlenek węgla. Dzięki temu zatrzymywane są gazy wewnątrz opakowania, a gazy zewnętrzne są skutecznie blokowane.
  • Odporność na przebicie i uszkodzenia. Tworzywa sztuczne używane do opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą muszą być odporne na przebicie i uszkodzenia. Pozwala to utrzymać szczelność opakowania i zapewnić ochronę produktu.
  • Przezroczystość: wiele opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą jest przezroczystych, ponieważ stosuje się je najczęściej do pakowania żywności. Klienci chcę zobaczyć produkt w środku – ocenić, czy jest świeży lub dojrzały. Materiały takie jak PET, PE, PP i PVC są często używane do produkcji tego typu opakowań właśnie ze względu na ich przejrzystość.
  • Odporność na temperaturę: niektóre produkty pakowane ze zmodyfikowaną atmosferą, takie jak żywność, mogą wymagać przechowywania w niskich temperaturach. Dlatego materiały używane do produkcji tych opakowań powinny zapewniać izolację termiczną.
  • Możliwość dobrego uszczelnienia: materiały do produkcji opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą muszą być łatwe do uszczelnienia, aby zapewnić skuteczne zamknięcie opakowania i utrzymanie zmodyfikowanej atmosfery wewnątrz.
  • Możliwość zastosowania do pakowania żywności. W tego typu opakowaniach na ogół przechowuje się świeże warzywa i owoce.

Produkcja opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą obejmuje najczęściej wykorzystanie takich tworzyw sztucznych, jak:

  • Polietylen (PE)
  • Polipropylen (PP)
  • Politereftalan etylenu (PET)
  • Polietylen naftalanowy (PEN)
  • Poliamid (PA)
  • Alkohol etylenowo-winylowy (EVOH)
  • Polichlorek winylu (PVC)
  • Materiały kompozytowe (np. opakowania wielowarstwowe)

Folie barierowe

W opakowaniach ze zmodyfikowaną atmosferą stosuje się folie barierowe, złożone z kilku warstw różnych materiałów, tworzących zaporę dla wilgoci, tlenu czy światła. Można je wytworzyć z różnych tworzyw – m.in. takich jak PET (politereftalan etylenu), EVOH (alkohol etylenowo-winylowy) czy PA (poliamid). Każdy z tych materiałów ma inne właściwości bariery dla różnych czynników.


Opakowania z EVOH

EVOH (alkohol etylenowo-winylowy) to tworzywo, które jest efektywną barierą dla tlenu. Czyni to je idealnym tworzywem do wykonania opakowań dla produktów, wrażliwych na utlenianie. Szczególnie przydatne będzie to zatem w branży spożywczej, zarówno do owoców i warzyw, jak i dla słodyczy.

Opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą pozwalają nam dziś cieszyć się owocami i warzywami, docierającymi do nas w dobrej kondycji z odległych zakątków świata. Potrzebujesz opakowania z tworzywa sztucznego dla swoich produktów? Zapraszamy do kontaktu z ekspertami w firmy Uni-Pak. Doradzimy w doborze najlepszych opakowań z tworzyw sztucznych dla każdego produktu i dostarczymy je.

Foto tytułowe: alexandercho on Frepik

Call Now Button