Zamknięcia hermetyczne w pojemnikach plastikowych są kluczowe dla zachowania świeżości pakowanych produktów, zapobiegania wyciekom i ochrony przed czynnikami zewnętrznymi (np. działaniem powietrza, wilgoci czy zanieczyszczeń).
Kategoria: Opakowania spożywcze
Świeże produkty spożywcze należy chronić przed utlenianiem, dzięki czemu dłużej zachowują swoje właściwości. Do ochrony służy często modyfikacja atmosfery wewnątrz opakowania.
Niektóre produkty trzeba chronić przed zmianami temperatury. Może to być ochrona przed przegrzaniem lub wychłodzeniem. Jakich opakowań użyć?
Wśród nowoczesnych opakowań z folii twardych (folii sztywnych) znajdziemy też takie, które posiadają zwiększoną odporność na wysokie temperatury. To bardzo ważne dla producentów żywności, która jest przeznaczona do szybkiego podgrzewania, np. w kuchence mikrofalowej albo jest pakowana na ciepło (dotyczy to np. niektórych miodów czy przetworów owocowych).