Menu Zamknij

Opakowania do podgrzewania żywności – folie twarde w gastronomii i przemyśle spożywczym

opakowania do podgrzewania żywności

Wśród nowoczesnych opakowań z folii twardych (folii sztywnych) znajdziemy też takie, które posiadają zwiększoną odporność na wysokie temperatury. To bardzo ważne dla producentów żywności, która jest przeznaczona do szybkiego podgrzewania, np. w kuchence mikrofalowej albo jest pakowana na ciepło (dotyczy to np. niektórych miodów czy przetworów owocowych). Oprócz odpowiedniego składu surowcowego, opakowania do podgrzewania żywności w kuchence muszą być wolne szkodliwych barwników i farb.

Do wytwarzania opakowań, które powinny odznaczać się odpornością na wysokie temperatury najczęściej stosuje się takie polimery jak polipropylen, APET (amorficzny politereftalan etylenu) czy CPET (PET krystalizowany). W zależności od odpowiedniego doboru materiału można dzięki nim uzyskać:

  • opakowania do podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej (albo piekarniku gazowym/elektrycznym) bez konieczności wyjmowania z opakowania,
  • pojemniki do przechowywania lub transportu żywności w zróżnicowanych temperaturach,
  • pudełka do transportu i serwowania ciepłej żywności w cateringu,
  • opakowania na produkty, które wymagają sterylizacji lub pasteryzacji.

Tacki i pojemniki do żywności podgrzewanej w kuchence mikrofalowej

W sklepach możemy dziś powszechnie kupić żywność przeznaczoną do spożycia po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej. Takie produkty są zwykle zapakowane w opakowania z folii sztywnej lub spienionej. Surowcem może być w takim przypadku krystalizowany poliester albo krystaliczny PET (CPET). Potrawy płynne przeznaczone do podgrzewania często są pakowane w pojemniki z polipropylenu – spotkamy się tu z produktami takimi jak pojemniki i miseczki na zupy czy napoje. Opakowania do podgrzewania żywności powinny zawsze być wolne od bisfenolu. Jest to korzystne w przypadku każdego opakowania z tworzyw sztucznych do żywności.

Wymienione powyżej tworzywa są bardzo odporne na wysokie temperatury, ale w przypadku opakowań przeznaczonych do podgrzewania istotne są także zastosowane barwniki czy nadruki. Muszą one także gwarantować bezpieczeństw i nie przenikać w wysokich temperaturach do żywności.

Opakowania do transportu i przechowywania ciepłej żywności

Na rynku jest też szeroka gama opakowań z tworzyw sztucznych, które nie są przeznaczone do podgrzewania żywności, ale pozwalają na ochronę przed wystygnięciem dzięki dobrym właściwościom termoizolacyjnym. Tutaj, oprócz wspomnianych już tworzyw takich, jak CPET, APET czy krystalizowany poliester spotkamy też pojemniki ze styropianu,

Opakowania do produktów pakowanych na gorąco

Niektóre produkty spożywcze są pakowane w wysokich temperaturach nie tylko w gastronomii, ale także przemyśle. Dotyczy to m.in. niektórych przetworów owocowych (dżemy, konfitury), miodów czy przetworów warzywnych. Pakowanie w wysokiej temperaturze pozwala zakonserwować żywność minimalizując użycie chemicznych konserwantów. W takich przypadkach sprawdzają się opakowania z poliestru  

Opakowania z tworzyw sztucznych maja rosnącą konkurencję w opakowaniach papierowych powlekanych. Nadal jednak na wielu polach tworzywa sztuczne utrzymuję przewagę w zakresie odporności, łatwości formowania oraz atrakcyjności cenowej.

Firmy zainteresowane wdrożeniem opakowań do kontaktu z żywnością zapraszamy do kontaktu z ekspertami UNI-PAK.

Obrazy: Foto tytułowe: Louis Hansel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Call Now Button