Zamknięcia hermetyczne w pojemnikach plastikowych są kluczowe dla zachowania świeżości pakowanych produktów, zapobiegania wyciekom i ochrony przed czynnikami zewnętrznymi (np. działaniem powietrza, wilgoci czy zanieczyszczeń).
Kategoria: opakowania do żywności
Świeże produkty spożywcze należy chronić przed utlenianiem, dzięki czemu dłużej zachowują swoje właściwości. Do ochrony służy często modyfikacja atmosfery wewnątrz opakowania.
Niektóre produkty trzeba chronić przed zmianami temperatury. Może to być ochrona przed przegrzaniem lub wychłodzeniem. Jakich opakowań użyć?
Czy opakowania z tworzyw sztucznych będą sukcesywnie znikać z naszej rzeczywistości? Raczej nie stanie się tak w najbliższych latach. Drogą do ograniczenia wpływu opakowań na środowisko naturalne jest coraz lepsze zarządzanie odpadami, bardziej świadome projektowanie i produkcja oraz dobór materiałów?